НАТО: Обстановката на бойното поле в Украйна е трудна, трябва още помощ

Марк Рюте отбеляза необходимостта съюзниците да произвеждат повече средства за ПВО

17.04.2024 | 17:53 Редактор: Толя Стоянова
НАТО: Обстановката на бойното поле в Украйна е трудна, трябва още помощ

Насърчен съм от очакванията Конгресът на САЩ да одобри нова помощ за Украйна в следващите дни. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на съвместна пресконференция в централата на пакта с премиерите на Нидерландия Марк Рюте, на Дания Мете Фредериксен и на Чехия Петър Фиала.

"Обсъдихме увеличаването на помощта за Украйна, особено на средствата за противовъздушна отбрана. Обстановката на бойното поле в Украйна е много трудна, ясно чуваме призивите на украинците за повече помощ", заяви Столтенберг и поясни, че в Европа има под 100 системи за ПВО, но общо Алиансът разполага с по-голям от този брой, основно в САЩ.

Премиерът Фиала изрази очакване новата помощ на Вашингтон за Украйна да бъде одобрена от Конгреса до края на тази или през следващата седмица. Той поясни, че това очакване се основава на разговорите му в САЩ, откъдето се завръща. Фиала предположи, че през юни ще започнат доставките на половин милион снаряда, осигурени по инициатива на Прага, в която участват и други съюзници.

"Европейците направиха за Украйна много досега, но е необходимо повече", заяви Фредериксен. По нейните думи част от европейските системи за ПВО трябва да бъдат изпратени на украинската страна.

Премиерът Рюте отбеляза необходимостта съюзниците да произвеждат повече средства за ПВО. Според него Украйна трябва да продължи да получава боеприпаси и техника от запасите на страните от НАТО и да се купи допълнително въоръжаване от световния пазар на отбранителни изделия, предаде БТА.

Снимка: БГНЕС