Европейския съвет обсъжда спешна помощ за ПВО за Украйна и спиране на огъня в Газа

Жозеп Борел призова всички враждуващи страни да се отдръпнат от ръба на пропастта

17.04.2024 | 13:25 Редактор: Елеонора Танева

Европейският съвет заседава извънредно, за да обсъди подкрепата за Украйна, отношенията с Турция, обстановката в Близкия изток и състоянието на европейската икономика. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел посочи преди срещата, че постоянните руски удари по енергийни съоръжения в Украйна налагат ускоряване на помощта с доставки на повече средства за противовъздушна отбрана на Киев.

Евросъюзът настоява и за спиране на огъня в Газа, а от държавните лидери се очаква осъдят нападението на Иран срещу Израел от 13 април. Във фокуса е предложеното от външните министри разширяване на санкциите срещу Техеран. След видеоконференцията вчера върховният представител Жозеп Борел отбеляза, че разширяването на мерките може да е в две посоки – ограничения и за доставките на ракети към Русия, и за оръжия от Иран към поддържаните от него групировки в Близкия Изток.

"Министрите заеха ясна позиция с искане към всички враждуващи страни в Близкия изток да се отдръпнат от ръба на пропастта, за да не паднат в нея. Дискусиите се водиха в навечерието на Европейския съвет и на срещата на министрите от Г-7. Както се очакваше, всички осъдиха категорично иранската атака, по този въпрос имахме ясно единство. Външните министри потвърдиха ангажимента си към израелската сигурност. Останахме единни в целта за избягване на по-нататъшна ескалация, и призоваваме всички страни към сдържаност", каза Борел.

Снимка: БГНЕС