Над 60 са загиналите в Пакистан след четири дни поройни валежи

По-силните дъждове през април се дължат на глобални климатични промени

17.04.2024 | 17:03 Редактор: Толя Стоянова
Над 60 са загиналите в Пакистан след четири дни поройни валежи

Мълнии и проливни дъждове доведоха до смъртта на 14 души в Пакистан, с което броят на жертвите от четирите дни на екстремни метеорологични условия достигна най-малко 63, съобщиха местните власти, цитирани от Асошиейтед прес.

В Пакистан по-голямата част от смъртните случаи са в северозападната провинция Хайбер Пахтунхва, където срутването на сгради доведе до смъртта на 32 души, включително 15 деца, а десетки други са пострадали. В източната провинция Пенджаб са докладвани 21 смъртни случая, свързани с екстремните метеорологични условия, а югозападната провинция Балуджистан докладва за 10 загинали в условия на бедствено положение.

 

Проливни дъждове се изсипаха и в спорния хималайски регион Кашмир, а местните власти предупредиха за нова вълна валежи, включително и над столицата на пакистанската провинция Синд - Карачи. Висшият служител в пакистанската метеорологична агенция Захер Ахмад Бабар каза, че по-силните валежи през април се дължат на глобални климатични промени, като количеството на валежите в страната е с 90% повече от обичайното, а в провинция Балуджистан - 353% повече от средното за месец април, предаде БТА.

През 2022 г. придошлите реки в Пакистан причиниха смъртта на 1739 души и нанесоха щети за 30 милиарда долара, от които страната все още се възстановява, припомня АП.

В съседен Афганистан 70 души за загинали в резултат от обилни валежи и внезапни наводнения, според говорителя на талибанското министерство за справяне с природни бедствия Абдула Джанан Саик. Той допълни, че наводненията са нанесли щети на 2000 къщи, три джамии, четири училища, земеделски земи, включително 2500 глави добитък, а хиляди души се нуждаят от хуманитарна подкрепа.

Снимка: БГНЕС