Все повече хора вярват, че кравите са най-виновни за глобалното затопляне

Тропическите гори се топят не заради говеждото, а заради соята

17.04.2024 | 12:18 Редактор: Елеонора Танева
Все повече хора вярват, че кравите са най-виновни за глобалното затопляне

Милиарди долари са инвестирани в стартъпи за храни на растителна основа и алтернативни протеини. "Кравите създават глобалното затопляне“ е истинската истина на нашето време, споделяна от почти всички правилно мислещи хора. Очертаващата се истина обаче изглежда различна. Не само въздействието на едрия рогат добитък върху климата е объркано и преувеличено – управлявани правилно, пасищните крави и овце могат да бъдат решение за климата и биоразнообразието.

Спорът отвлича вниманието от истинските приоритети: намаляване на зависимостта от изкопаемите горива и коригиране на земеделието, за да възстановим околната среда.

Обвинението: преживни животни като крави и овце отделят метан, газ 30 пъти по-затоплящ атмосферата от добре познатия въглероден диоксид.

Дъждовните гори на Амазонка изчезват заради говеждото месо. Един хамбургер използва почти 3 тона вода.

Алтернативната цена на огромните площи земя, използвани за пасища или отглеждане на фураж, е твърде висока; вместо това може да се използва за отглеждане на храна за хората, или дори по-добре, да се преустрои, отделяйки гигатони въглерод.

Отделянето на метан от крава и овца е част от един цикличен поток.

Метанът, или CH4, идва от ферментацията на трева и целулозата в търбуха на животните. Въглеродът идва от растенията, които те ядат, които на свой ред извличат атмосферния въглероден диоксид, или CO2, чрез фотосинтеза.

Веднъж попаднал там, CH4 в крайна сметка отново се разпада на CO2, готов за фотосинтеза.

Вярно е, че метанът наистина отнема 10 години, за да се разгради, през което време има голямо въздействие върху топлината. Но ако запасът не се промени, това не допринася за затоплянето.

Истинската причина тропическите гори да бъдат изсичани е заради соята, а не заради говеждото.

Соята е култура с двойна употреба, осигуряваща растително масло за хората, а останалата част се използва за храна на прасета и пилета.

Както олиото, така и пилешката храна са пазари с голям растеж през последните 30 години, тъй като западните хранителни навици се промениха. Консумацията на говеждо междувременно спада.

Имаме нужда от преживни животни, за да поддържаме нашите екосистеми здрави.

По ирония на съдбата, чудесен начин за отделяне на въглерод в почвата е използването на самите преживни животни.

Преживните животни са еволюирали съвместно с пасищата, вид ландшафт с висок потенциал за съхранение на въглерод. Имаме нужда от тях, за да поддържаме тези екосистеми здрави.

Техники като адаптивно управлявана паша могат да имитират действието на мигриращи стада като бизони, които са пасли, наторяват и са се придвижвали, изграждайки почва, докато са вървели, в продължение на милиони години.

Можем да променим начина, по който отглеждаме кравите, за да създадем положително въздействие върху климата, здравето и хуманното отношение към животните.

Дотогава единствените, които печелят от фокуса върху въздействието на преживните животни върху климата, са представителите на петролната индустрия.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: pixabay


2
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 седмица
Защо никой не говори за взривяването на Северен Поток? Най-голямата екологична криза в историята на човечеството. Зелените са абсолютни клоуни, както и авторите на тази публикация. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
Гражданин на Европа
преди 1 седмица
100 милиона барела петрол на ден се горят. Война след война - бомби и нафта за танковете тонове всеки ден. И някой велик мислител статистик същия като нашите политици - реши че храната е виновна за глобалното затопляне. Утре сигурно слънцето ще е виновно за топлината. Сигнализирай за неуместен коментар