Израел насочи танкове към Газа, военни самолети удариха Рафах

Прекъснала е интернет връзката в районите Бейт Ханун и Джабалия

16.04.2024 | 20:14 Редактор: Вяра Димова
Израел насочи танкове към Газа, военни самолети удариха Рафах

Израелски танкове са навлезли отново в някои райони на северната част на Ивицата Газа, а военни самолети нанасят въздушни удари по Рафах, последното убежище на палестинците в южната част на територията, като убиха и раниха няколко души, твърдят медици и жители, предават "Ройтерс", "France24" и други западни медии.

Жителите съобщават за прекъсване на интернет връзката в районите Бейт Ханун и Джабалия в северната част на Газа. Танкове са навлезли в Бейт Ханун и са обкръжили някои училища, където са намерили убежище разселени семейства, съобщиха жители и медии на войнстващата палестинска групировка "Хамас".

Бейт Ханун, в който живеят 60 000 души, е един от първите райони, станали мишена на израелската сухопътна офанзива в Газа през октомври миналата година. Тежките бомбардировки превърнаха по-голямата част от Бейт Ханун, известен някога като "кошницата на плодовете" заради овощните си градини, в призрачен град, състоящ се от купчини отломки, пише британската медия.

Много семейства, които са се завърнали в Бейт Ханун и Джабалия през последните седмици, след изтеглянето на израелските сили, са започнали да се изселват отново заради новите набези, твърдят някои жители.

Палестинските здравни служители съобщиха, че при един от ударите са убити четирима души са ранени няколко други в Рафах, където над половината от 2,3-милионното население на Газа се укрива и се подготвя за планираната израелска сухопътна офанзива в града, който граничи с Египет, предаде "Фокус".

След шест месеца на война все още няма признаци за пробив в преговорите, подкрепяни от САЩ, водени от Катар и Египет за постигане на споразумение за прекратяване на огъня в Газа, тъй като Израел и "Хамас" се придържат към своите взаимно непримирими условия.

Снимка: БГНЕС