ООН бие тревога за бум на холера в Йемен

От октомври насам са починали 75 души

16.04.2024 | 08:48 Редактор: Беатрис Младжова
ООН бие тревога за бум на холера в Йемен

Организацията на обединените нации изрази загриженост относно увеличаването на случаите на холера в Йемен, особено в районите на опустошената от войната страна, контролирани от бунтовниците хути, където от октомври насам са починали 75 души.

"От октомври миналата година насам наблюдаваме тревожно възобновяване на холерата в цялата страна", заяви пред Съвета за сигурност официалният представител на ООН Едем Восорну, говорейки от името на ръководителя на хуманитарната помощ Мартин Грифитс.

Към 7 април от октомври насам в тези райони са регистрирани над 11 000 предполагаеми случая, както и 75 смъртни случая. За сравнение, в районите, контролирани от правителството, са регистрирани 3200 предполагаеми случая.

Планът на ООН за хуманитарна помощ за Йемен за 2024 г., който се оценява на $2,7 млрд., досега е финансиран само на 10 процента, предаде БГНЕС.

Но на фона на войната в Газа между Израел и "Хамас", подкрепяните от Иран бунтовници хути извършиха десетки нападения срещу кораби в Червено море или Аденския залив, които според тях имат връзки с Израел. Бунтовниците твърдят, че действат в знак на солидарност с палестинците.

Снимка: БГНЕС