BILD: Украинците успяха да копират най-доброто оръжие на Путин

Ram X е оборудван с изкуствен интелект и има висока точност

15.04.2024 | 20:40 Редактор: Деси Николова
BILD: Украинците успяха да копират най-доброто оръжие на Путин

Нов украински баражиращ боеприпас RAM X, който беше представен на Владимир Зеленски по случай Деня на въоръжените сили, вече беше тестван на фронта, като с негова помощ преди две седмици беше поразена руска самоходна зенитна система "Тунгуска" и друга техника.

"Украинците успяха да копират най-доброто оръжие на Путин", пише Bild за RAM X.

Според германското издание новият украински дрон е почти идентично копие на най-мощния руски баражиращ боеприпас "Ланцет". Руската армия го използва за нападение на танкове, артилерия и ракетни установки, дори самолети и военни кораби.

Ram X е оборудван с изкуствен интелект и има висока точност. Може да прехваща цел самостоятелно при липса на директна комуникация с оператора.

Новият украински камикадзе дрон трябва да заеме същата ниша като руския "Ланцет", нанасяйки високоточни удари по важни единици бойна техника на голямо разстояние от фронтовата линия. Подобно на повечето дронове, той има електрически двигател и се изстрелва от катапулт, което го прави лесен за използване.

X-образният фюзелаж осигурява висока маневреност и възможност за поразяване на статични и движещи се цели по различни траектории. По-специално, той е в състояние да атакува целта с маневра под прав ъгъл.

В зависимост от избраната цел на борда на дрона може да се монтира бойна глава с тегло до 3 килограма, в различни версии: осколочна, термобарична или бронебойна, която може да пробие до 40 милиметра броня.

За прехващане на въздушни цели (най-вече други дронове) RAM X ще бъде снабден с осколъчна бойна глава. Задействането му ще става при сблъсък с обекта или при в близост до него по сигнал от оператора. Взривната вълна и потокът от отломки трябва да извади вражеската машина, информира "Труд".

Максималната скорост на дрона не надвишава 180 км/ч, така че основните му жертви могат да бъдат обекти, движещи се с най-много 130 км/ч. Например руските "Орлан-10", "Зала" и "Ланцет", въпреки че теоретично това могат да бъдат и хеликоптери, които кръжат или прелитат по противоположен курс.

Снимка: БГНЕС