Страните от Г-7 заявиха, че са готови да вземат мерки в отговор на действията на Иран

Те също така изразяват пълната си подкрепа за Израел

14.04.2024 | 22:18 Редактор: Деси Николова
Страните от Г-7 заявиха, че са готови да вземат мерки в отговор на действията на Иран

Лидерите на Г-7 проведоха спешно видеоконферентно заседание след безпрецедентната атака на Иран срещу Израел. Срещата беше председателствата от италианския премиер Джорджа Мелони, чиято страна е ротационен председател на Г-7, предадоха Франс прес и Ройтерс.

На нея лидерите на Г-7 заявиха, че са готови да вземат мерки срещу Иран в отговор на новите му дестабилизация действия. Това се казва в тяхно комюнике след срещата, разпространено от италианското ротационно председателство на Г-7.

"Ние настояваме Иран и неговите съюзници да прекратят атаките си и сме готови да вземем нови мерки сега в отговор на новите действия за дестабилизация“, заявяват лидерите на САЩ, Канада, Великобритания, Франция, Германия, Италия и Япония.

Те също така изразяват пълната си подкрепа за Израел и неговия народ и потвърждават ангажимента си в подкрепа на сигурността на Израел.

"С действията си Иран направи още една крачка към дестабилизацията на региона и рискува да предизвика неконтролируема регионална ескалация. Това трябва да се избегне", подчертават лидерите на Г-7 и заявяват готовност да работят за стабилизиране на ситуацията в Близкия изток, предаде Ройтерс.

Лидерите на Г-7 се ангажираха също да засилят сътрудничеството си за предоставяне на повече хуманитарна помощ на палестинците в Газа, се казва още в комюникето от срещата, предаде БТА.

Те също така поемат ангажимента да засилят сътрудничеството си, за да се сложи край на кризата в Газа, в това число и посредством продължаване на усилията за незабавно и устойчиво прекратяване на огъня и освобождаване на заложниците, държани от "Хамас", се казва в текста на комюникето.

Снимка: БГНЕС