13 ареста за инцидента с лифт в Анталия, евакуираха всички блокирани 174 души

Един човек загина, 17 бяха ранени

13.04.2024 | 19:49 Редактор: Елеонора Танева
13 ареста за инцидента с лифт в Анталия, евакуираха всички блокирани 174 души

Властите в Турция са задържали 13 души като част от разследване на инцидент с въжен лифт в Турция, при който загина човек и се смята, че е причинен от корозия на метални конструкции. Това е заявил министърът на правосъдието Йълмаз Тунч, предава РИА Новости.

Спасителите завършиха евакуацията на всички 174 души, блокирани в кабините на лифта в Анталия, Турция. 

Тунч е уточнил, че инцидентът е довел до смъртта на човек, а общо 17 души са ранени. Министърът на правосъдието е написал в социалната мрежа X, че въз основа на предварителен оглед е установено, че фирмата, обслужваща фуникуляра, няма план за евакуация в случай на авария.

Издадени са заповеди за задържане на 13 души, сред които служители на компанията-оператор, както и фирмата, отговаряща за поддръжката на системата, уточнява "Фокус ".

"Предварителният доклад, изготвен от експерти като част от разследването, установи причината за инцидента като липса на крепежни елементи в точките на закрепване на опорите на кабинковия лифт или тяхната корозия. Носачът на кабинковия лифт е счупен след повреда на системата от макари", е информирал министърът.

Снимка: БГНЕС