Въоръжени мъже убиха 11 работници мигранти в Югозападен Пакистан

Премиерът на страната описа атаката като "терористичен инцидент"

13.04.2024 | 10:29 Редактор: Деси Николова
Въоръжени мъже убиха 11 работници мигранти в Югозападен Пакистан

Въоръжени мъже убиха 11 души в Югозападен Пакистан, съобщиха официални лица в събота, полицията издирва заподозрени сепаратистки бойци, които убиха работници мигранти.

Полицията съобщи, че шестима въоръжени мъже са спрели автобус близо до град Наушки в провинция Белуджистан около 20:00 ч. в петък и са проверили личните карти на хората, отвличайки 9 работници от източния регион Пенджаб. По-късно телата им бяха открити на два километра от магистралата, те са убити от "стрелба от упор", каза старшият местен полицейски служител Аллах Бакш пред AФП.

Същите нападатели по-късно са стреляли по кола, принадлежаща на депутат от провинциалния парламент, каза Бакш. Депутатът не е бил в автомобила, но двама души са загинали, когато колата се е обърнала в канавка.

"Полицията и паравоенните сили се задействаха в района за ареста на нападателите", каза високопоставеният служител на районната администрация Наушки Хабибула Мусахаил пред AФП. "Но този път нападателите са успели да избягат от района", каза той, като потвърди и броя на загиналите. 

Бакш каза, че въоръжените мъже "очевидно са използвали начина на действие на сепаратистите от Белудж" и "е започнало разследване, за да се потвърди кой стои зад атаките".

Етническите сепаратисти водят десетилетен бунт в Белуджистан, най-голямата, но най-бедна провинция на Пакистан, въпреки изобилието от природни ресурси. В миналото екстремистите са се насочвали към етнически пенджаби и синди, живеещи в други райони на Пакистан, както и към чуждестранни енергийни фирми, за които смятат, че експлоатират региона, без да споделят богатствата му. Премиерът Шехбаз Шариф описа атаката от петък вечер като "терористичен инцидент", информира БГНЕС.

През октомври миналата година въоръжени мъже убиха шестима пенджабски работници, които строяха частна резиденция. В края на миналия месец 8 бойци от Балух бяха убити, докато се опитваха да щурмуват офисите на пристанище, считано за крайъгълен камък на китайските инвестиции в региона. Двама пакистански войници бяха убити при отблъскване на атаката, съобщи военното крило за връзки с обществеността. Силите за сигурност на Исламабад са най-честата мишена на сепаратистите, които твърдят, че техните общности са подложени на убийства , изчезвания и репресии заради тяхната съпротива.

Снимка: БГНЕС