Гърция ще бори укриването на данъци със спецсили, проверяват наред

Страната се стреми да събере 65 милиарда евро

12.04.2024 | 21:22 Редактор: Искра Ангелова
Гърция ще бори укриването на данъци със спецсили, проверяват наред

Гръцката независима дирекция за държавни приходи (AADE) обяви днес създаването на бойна част от специалните сили за борба с укриването на данъци.

С извършването на 500 проверки дневно Гърция се стреми да събере 65 милиарда евро. След като създадоха затвори за длъжници и въведоха затвор за данъчни длъжници в законодателството, гръцките власти решиха да засилят силовата подкрепа на данъчната служба. AADE планира мащабни одити във всички сектори на икономиката с участието на "специални сили", чиято цел ще бъде да идентифицират укриването на данъци. В същото време се прави нов опит за събиране на просрочени задължения.

Съобщава се, че планът за действие за тази година предвижда 170 385 проверки в целия спектър на икономиката, като магазини, митници, кораби, национални пътища, места от специален интерес и други. Съгласно плана на AADE, кръстосаните проверки за идентифициране на недекларирани доходи ще продължат през 2024 г. за доходи над 10 000 евро, пояснява кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция - Силвия Станчева.

Одиторите разполагат с всички данни на одитираните, като посредством електронната система "одит на живо" са директно свързани с оперативния център, където се намира екипът от служители. Одитите ще обхванат всички видове стопанска дейност, като „червените дългове“ също са на преден план – AADE се опитва да овладее нов взрив от "неплатени данъци". Целта е да се съберат 2,8 млрд. евро от стари задължения на обща стойност 107 млрд. евро и 2,3 млрд. евро от нови, които ще бъдат създадени в рамките на една година.

Новата агенция ще напомня на някогашния отдел за финансови престъпления (ДФП) (данъчна полиция), където митническите и данъчните инспектори работеха в екип. Вместо да оптимизират данъците и да намалят държавните разходи, властите затягат наказанията.

Снимка: Pixabay