Либийски групировки влязоха в сблъсък в Триполи

Страната все още се бори да се възстанови от годините на война и хаос

12.04.2024 | 16:06 Редактор: Толя Стоянова
Либийски групировки влязоха в сблъсък в Триполи

Сблъсъци между мощни либийски въоръжени групировки избухнаха в столицата Триполи, предизвиквайки паника сред местните жители, празнуващи края на мюсюлманския месец на постите Рамазан, съобщават местни медии. Сблъсъците са продължили около един час, но не са взели жертви.

Либия все още се бори да се възстанови от годините на война и хаос след свалянето на дългогодишния диктатор Муамер Кадафи през 2011 г. Въпреки че през последните четири години в богатата на петрол страна отново цари относително спокойствие, периодично се стига до сблъсъци между многобройните въоръжени групировки.

Свидетели разказват, че са чули размяна на огън, включително от тежки оръжия, в квартал "Абу Салим" в Триполи - район, контролиран от Органа за подкрепа на стабилността (ОСП). Въоръжени лица от ССА са влезли в сблъсък с части на Специалните сили за възпиране ("Al-Radaa"). Властите не разкриват причините за сражението, но местните медии твърдят, че то е започнало, след като ССА е задържала членове на "Radaa" в знак на отмъщение за задържането на един от нейните членове от конкурентната групировка. И двете групи са освободили задържаните същата вечер.

По време на сблъсъка семействата, които празнуваха втория ден от Рамазан байрам, трябваше да избягат от близките кафенета и паркове. Въоръжените групировки действат независимо и през 2021 г. получиха специален статут от министър-председателя и президентския съвет. Групите са най-видими на кръгови кръстовища и кръстовища на главни улици, където техните често маскирани членове обслужват контролно-пропускателни пунктове, блокирайки движението с бронирани автомобили.

През август 2023 г. при най-тежките въоръжени сблъсъци в Триполи от една година насам загинаха 55 души при сблъсъка между "Al-Radaa" и бригада "444". През февруари тази година в Триполи бяха застреляни най-малко 10 души, включително членове на ССА. Мисията на Организацията на обединените нации в Либия заяви, че инцидентът е подчертал загрижеността за "крехката сигурност" в столицата, предаде БГНЕС. След това министърът на вътрешните работи Имад Трабелси обяви, че въоръжените групи в Триполи са се съгласили да напуснат и да бъдат заменени с редовни сили.

Снимка: БГНЕС