САЩ, Великобритания и Франция: Не пътувайте до Иран, Ливан, Израел и Газа

Германия и Русия призоваха за сдържаност

12.04.2024 | 16:00 Редактор: Беатрис Младжова
САЩ, Великобритания и Франция: Не пътувайте до Иран, Ливан, Израел и Газа

САЩ, Великобритания и Франция издадоха предупреждения към гражданите си да се въздържат от пътуване приз следващите дни до Иран, Ливан, Израел и палестинските територии, след като Иран заплаши с ответни мерки след израелски удар по иранското консулство в Сирия преди 10 дни. Берлин и Москва призоваха за сдържаност. Германската авиокомпания Lufthansa удължи временното преустановяване на полети към и от Техеран до събота.

"Иран има значителни възможности за извършването на терористични атентати срещу т.нар. "меки цели" на Израел в чужбина, най-вероятно в Европа и Югоизточна Азия. Вторият вариант е пряк ракетен удар от Иран по Израел, което би било огромна ескалация на конфликта. Израел ще отговори на подобна атака, но мисля, че това би накърнило интересите на Иран", заяви бившият говорител на израелските военни подполковник Джонатан Конрикус за BBC.

Източници на американската новинарска телевизия казаха, че атаката е "неизбежна", въпреки че Иран може вместо това да вземе решение за по-малък удар. Те също така предупредиха, че ще бъде трудно за Израел да отблъсне една широкомащабна атака, съобщи БНР.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 седмици
Решили са да разширят конфликта в Газа нашите партньори. Същите работи говориха преди атентата в Русия. Сигнализирай за неуместен коментар