Милена Милотинова: Македонските политици отдалечават обществото си от ЕС

"Самата преговорна рамка беше компромис", каза журналистът

12.04.2024 | 14:46 Редактор: Искра Ангелова
Милена Милотинова: Македонските политици отдалечават обществото си от ЕС

Колкото повече се злоупотребява в предизборната кампания с темата "България" от македонските политици, толкова по-трудни ще стават разговорите след това. Това обясни пред БНР журналистът на Bulgaria ON AIR Милена Милотинова.

В Република Северна Македония е в ход кампанията на кандидатите за президент. Те ще се борят за доверието на избирателите на 24 април. 17 партии и коалиции пък са заявили участие в предстоящия парламентарен вот, който е насрочен за 8 май.

"За огромно съжаление, кампанията започна с антибългарски послания. Те са основната опорка на политиците. Говори се за български диктат, за предоговаряне на условията с ЕС и неизпълнение на преговорната рамка, в която е записано, че българите трябва да бъдат вписани в Конституцията на Северна Македония. Всичко това поддържа една илюзия, че има основа за предоговаряне. Така македонските политици отдалечават обществото си от ЕС. Затова тази илюзия е твърде опасна", коментира тя.

Македонските политици нямат смелост да кажат как стоят нещата, смята Милотинова.

"Нещата са твърде прости - има преговорна рамка, която е одобрена от страните членки на ЕС и от Северна Македония. Вписването на българите е незаобиколимо условие. ВМРО-ДПМНЕ отсега декларира, че няма да има конституционни промени. Ако Македония още малко се забави с изпълнението на това условие, Албания може да започне преговори сама. Тази двойка може да бъде разделена", допълни журналистът.

Твърде наивно е да се смята, че Скопие може да поставя условия на Брюксел, смята Милотинова.

"Самата преговорна рамка беше компромис. За пореден път се доказва, че не България има проблем с Република Северна Македония, както се опитват някои политици в Скопие да втълпят на избирателите, а Северна Македония има проблем, който е вътрешен за самата държава, създаден е от нея и те се опитват да го интернационализират, но без успех. Това може да им изиграе лоша шега", категорична е Милена Милотинова.

"Да се надяваме, че македонските политици ще проявят достатъчно зрялост", добави тя.

"Не само да се подеме един дебат, който да стъпва на реалността, какво наистина трябва да бъде направено в Северна Македония, но и да спре езикът на омразата към македонските българи", завърши Милотинова.