Ковачевски: Ние бяхме като космическа совалка в сравнение с България преди да влезе в ЕС

Ако бяха генетично по-добри от нас, щяха да са по-добри още тогава, коментира бившият македонски премиер

29.03.2024 | 19:27 Редактор: Елеонора Танева
Ковачевски: Ние бяхме като космическа совалка в сравнение с България преди да влезе в ЕС

"Ние бяхме като космическа совалка в сравнение с България, Унгария, Чехия, Словакия, Полша и страните от съветския лагер преди да се присъединят към Европейския съюз. За тях ние бяхме като "Лос Анджелис Лейкърс". Това заяви бившият македонски премиер Димитър Ковачевски на пресконференция с председателя на Търговската камара на РСМ Бранко Азески.

Според Ковачевски "само защото са членки на Европейския съюз, изброените страни са по-добри от Северна Македония“.

"Ако бяха генетично по-добри от нас, щяха да са по-добри още тогава, до присъединяването към ЕС. Генетично те не са по-добри от нас. нито са по-умни, нито имат по-добри ресурси, нито имат по-добро географско положение. Нямаха и по-добра инфраструктура“, каза Ковачевски, цитиран от БГНЕС.

По думите му ключовият въпрос за бъдещето на РСМ е продължаването на европейската интеграция и пълноправното членство в ЕС.

По отношение на България Ковачевски заяви, че тогава страната ни дори е нямала пътища.

"Съседна България вече има метро, а преди нямаше пътища. Ето защо европейската интеграция е приоритет за икономическия, социалния и демократичния прогрес на Северна Македония. Всеки, който измисля други алтернативни сценарии, е загуба на време, както виждаме вече 11 години", допълни председателят на Социалдемократическия съюз СДСМ. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)