България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Избори 2 в 1 са възможни и в РСМ, европейският път на страната е заложен на карта

Социолозите дават преднина на кандидата на ВМРО-ДПМНЕ, заяви Кристина Цветкова

28.03.2024 | 11:51 Редактор: Елеонора Танева

Аналогично на създалата се политическа ситуация в България е тази в Република Северна Македония.

"В РСМ сега управлява служебен кабинет - техническо правителство, тъй като предходният подаде оставка заради неуспешната промяна в Конституцията, която вписва няколко етноса, сред които и българския", заяви журналистът Кристина Цветкова в ефира на "България сутрин". 

На 24 април е първият тур на президентските избори. Ако се стигне до балотаж, той ще съвпадне с парламентарните избори на 8 май.

"Основните партии, които се състезават, са Социалдемократическият съюз и ВМРО-ДПМНЕ, които са категорични, че няма да приемат промените в Конституцията, на тях социолозите им дават преднина", посочи Цветкова. 

Пред Bulgaria ON AIR международният ни редактор допълни, че е заложен на карта европейският път на РСМ и започване на преговори за членство в ЕС, към каквото се стремят от Социалдемократическия съюз.

9  бяха кандидатите за президент, но 7 от тях събраха нужния брой подписи за регистрация за вота. 

"Стево Пендаровски, подкрепен от социалдемократите, и кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска - Давкова са основните опоненти. Решението на Държавната избирателна комисия е кампанията да не спира в дните за размисъл", допълни Кристина Цветкова.

Тя подчерта, че изходът от изборите е важен и за външната политика на България.

"ВМРО-ДПМНЕ я определят като проруска партия. Подкрепата, която очакват, не е толкова от ЕС, а от съседна Сърбия и от Русия, въпрос на избор на РСМ е каква политика ще изберат и развитие на държавата си. И за нас като партньори и съседи е важен изборът", завърши журналистът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Знаете ли какво ще се промени, след като следващата седмица влезе в сила въздушен и морски Шенген?

Нищо няма да се промени.
52%
Ще можем да пътуваме по въздух и море по-лесно.
29%
При сухопътен Шенген очаквам по-големи облекчения при транспорта и пътуванията.
19%
Общо 1074 гласа