САЩ ограничават движението на дипломатите си в Израел от съображения за сигурност

Над 250 хуманитарни организации искат незабавно спиране на доставките на оръжие за Израел и палестинските въоръжени групировки

12.04.2024 | 07:52 Редактор: Елеонора Танева
САЩ ограничават движението на дипломатите си в Израел от съображения за сигурност

Съединените щати ограничиха придвижването на дипломатите си в Израел от съображения за сигурност извън зоните на Тел Авив, Йерусалим и Беер Шева заради опасенията от иранска атака.

Решението на Вашингтон дойде, след като по-рано Техеран заплаши да отвърне заради въздушния удар на 1 април срещу посолството му в Дамаск. Президентът Джо Байдън вече предупреди, че Иран заплашва да започне "мащабна атака в Израел" и подчерта, че Съединените щати остават ангажирани със сигурността на своя съюзник.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че страната му ще продължи военната кампания срещу "Хамас" в Ивицата Газа, но се подготвя и за реакция при необходимост в други райони.

"Готови сме да отговорим на всички нужди на Израел в областта на сигурността, независимо дали става дума за отбрана или офанзивни действия," изтъкна Нетаняху.

Над 250 хуманитарни и правозащитни организации са се присъединили към отворено писмо, с което призовават за незабавно спиране на всички трансфери на оръжие за Израел и палестинските въоръжени групировки, информира БНР. Те настояват Съветът за сигурност на ООН да поеме отговорността си за поддържане на световния мир и сигурност, като предприеме нужните мерки. Сред подкрепилите писмото са "Амнести интернешънъл", "Спасете децата", Оксфам, "Лекари по света", "Каритас".

Снимка: БГНЕС