ООН: Двойните атаки на Русия срещу Украйна са крайно неприемливи

През последните седмици видяхме особено тревожен модел в последователността от нападения

11.04.2024 | 21:58 Редактор: Деси Николова
ООН: Двойните атаки на Русия срещу Украйна са крайно неприемливи

Смущаващият модел на Русия за използване на тактика на двоен удар, при която украинските лекари и спасители попадат под втория удар, е жесток и неприемлив. Това заяви заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Едем Восорну на брифинг за Съвета за сигурност на ООН, предава УНИАН.

"През последните седмици видяхме особено тревожен модел в последователността от атаки. Докато службите за първа помощ или службите за спешна помощ се втурват към мястото на атака, втора вълна от атаки удря същото място, убивайки ранените и причинявайки смърт и наранявания на тези, които бързо са пристигнали на място за да помогнат на нуждаещите се", заяви тя.

"Атаките, насочени към ранените и тези, които им помагат, са забранени от международното хуманитарно право. Те са жестоки, безсъвестни и трябва да спрат", отсече Восорну.

Тя също изрази съжаление, че сега Украйна е "подложена на едни от най-тежките атаки от началото на войната".

"Нито един ден не минава без въздушни удари, които унищожават живота на все повече семейства в цялата страна. Да се ​​толерира война не е нормално. Ние призоваваме Съвета за сигурност да не позволи тази война да остане без отговор и без решение. Това причинява непрекъсната смърт, разрушения и трудности", заключи заместник-генералният секретар на ООН, цитиран от "Фокус".

Снимка: БГНЕС