Украйна открива посолства в няколко държави в Африка, за да противодейства на Русия

Киев се стреми към по-силно присъствие на черния континент

11.04.2024 | 21:08 Редактор: Деси Николова
Украйна открива посолства в няколко държави в Африка, за да противодейства на Русия

Украйна откри посолство в Кот д'Ивоар, ден след като откри посолство в Демократична република Конго, докато Киев се стреми към по-силно присъствие в Африка, за да противодейства на влиянието на Москва.

"Написва се нова блестяща страница в новата история на отношенията между Украйна и Африка и Украйна и Кот д'Ивоар", заяви заместник-министърът на външните работи Максим Субх.

Новите посолства са резултат от "указанията на украинския президент Володимир Зеленски за разширяване на дипломатическото присъствие на Украйна в Африка", допълни той.

Субх откри посолството на Киев в Киншаса на фона на плановете за откриване на още няколко представителства в Африка с цел засилване на подкрепата, съобщиха от външното министерство на ДР Конго за АФП.

През следващите седмици му предстои да посети Гана, Мозамбик, Ботсвана и Руанда, за да открие посолства, заяви представител на новото посолство в Абиджан.

"Тази война може да изглежда много далечна. Но катастрофалното увеличение на цените на хранителните продукти вече се отрази на живота на милиони африкански семейства", заяви Субх при откриването в дипломатическия квартал на икономическата столица на Кот д'Ивоар, предаде БГНЕС.

Заместник-министърът също така благодари на Кот д'Ивоар за "подкрепата за суверенитета и териториалната цялост на Украйна, по-специално чрез гласуването в подкрепа на ключови резолюции в ООН относно пълномащабната руска инвазия" от февруари 2022 г.

Снимка: БГНЕС