Предложиха единна регулаторна рамка за бизнеса в Европа

Първият доклад ще бъде представен следващата седмица

11.04.2024 | 12:50 Редактор: Беатрис Младжова
Предложиха единна регулаторна рамка за бизнеса в Европа

На експортно-ориентираните малки бизнеси в Европа трябва да бъде предложена единна регулаторна рамка с едни и същи правила, управляващи дейността им, където и да работят в региона, се предлага в доклад, който ще бъде представен пред държавните лидери следващата седмица.

Докладът е изготвен от бившия италиански премиер Енрико Лета с цел да открие начини за подкрепа на единния пазар на Европейския съюз (ЕС) и така да засили конкурентоспособността срещу конкурентни икономики като САЩ и Китай, съобщи Ройтерс.

Според Лета малките и средни предприятия (МСП) в Европа трябва да могат да изберат новосъздадена единна регулаторна рамка, вместо да трябва да се справят с различни регулации и данъчни правила в 27-те страни членки на ЕС.

МСП обикновено се определят като компании с по-малко от 250 служители и оборот под €50 млн. Като такива те формират по-голямата част от компаниите в Европа. Докладът ще призове за създаването на "пета свобода" на движение на знанието и иновациите, за да се насърчи обемът на ноу-хау в рамките на блока.

"Време е единният пазар да се справи с нематериални неща като данни, образование, умения, проучвания, иновации", каза Лета.

Една от точките за действие за насърчаване на трансграничното знание е да се даде на всички гимназиални ученици в ЕС достъп до платена програма за образователен обмен в друга държава от ЕС – нещо, което в момента могат да си позволят само богати семейства.

Пълният доклад ще бъде представен пред европейските лидери на срещата им следващата седмица. Той следва шестмесечен преглед, в който Лета обиколи 65 европейски града, за да се срещне с правителства, търговски камари, банки, компании и други.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС