Криза на доверието към демокрацията в много държави

Само в Дания са на мнение, че съдилищата "винаги" или "често" предлагат достъп до правосъдие

11.04.2024 | 09:07 Редактор: Беатрис Младжова
Криза на доверието към демокрацията в много държави

Избирателите в много страни преминават през криза на доверието в своите демокрации и институции, сочи допитване на Международния институт за демокрация и изборна помощ (IDEA), цитирано от Ройтерс. То обрисува мрачна картина в година, в която над половината от населението на света трябва да гласува на избори.

САЩ, Индия, Великобритания и Европейският съюз ще отидат на избори през 2024 г. и докладът, публикуван в четвъртък, предлага мрачна моментна снимка на възприятията за стабилността на много демокрации.

Резултатите показват, че под половината от избирателите в 11 от 19 страни, включени в допитването, сред които САЩ и Индия, смятат, че най-скорошните им избори са били свободни и честни.

Само избирателите в Дания са на мнение, че съдилищата "винаги" или "често" предлагат достъп до правосъдие, а в 8 от 19 страни повече хора имат благосклонно, отколкото неблагосклонно отношение към "силен ръководител, който не трябва да се съобразява с парламент или избори".

Изборите за Европейски парламент ще се състоят през юни и може да донесат големи пробиви на крайната десница и да повлияят на политиката – от подкрепата за Украйна във войната ѝ срещу пълномащабното нашествие на Русия до мерките за справяне с климатичните промени.

Допитването е осъществено между юли 2023 и януари 2024 г. с участието на около 1500 души във всяка от 19-те страни, включително Бразилия, Чили, Колумбия, Гамбия, Ирак, Италия, Ливан, Литва, Пакистан, Румъния, Сенегал, Сиера Леоне, Южна Корея и Танзания.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС