Ким Чен Ун: Сега е времето да сме готови за война

Севернокорейският лидер посети главния военен университет на страната

11.04.2024 | 08:26 Редактор: Вяра Димова
Ким Чен Ун: Сега е времето да сме готови за война

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун каза, че нестабилната геополитическа ситуация около неговата страна означава, че сега е дошло времето тя да бъде по-готова за война от всякога, съобщи севернокорейската официална новинарска агенция "КЦТА", цитирана от "Ройтерс".

Ким направи тези коментари по време на посещение в главния военен университет на Северна Корея.

Севернокорейският лидер даде напътствия на студентите и преподавателския състав на Университета за военни науки и политика "Ким Чен-ир", наречен на баща му, който почина през 2011 г. "КЦТА" определя този университет като "най-висшата школа за военно обучение" в страната, предаде БТА.

През последните години под управлението на Ким Северна Корея ускори разработката на въоръжения и установи по-тесни военни и политически връзки с Русия, предполагаемо оказвайки помощ на Москва във войната ѝ в Украйна в замяна на руска помощ за стратегически севернокорейски отбранителни проекти, посочва "Ройтерс".

"Ако врагът избере военната конфронтация с КНДР, тогава КНДР ще нанесе смъртоносен удар на врага, без капка колебание, като мобилизира всички средства, с които разполага", каза Ким пред студентите и преподавателите, цитиран от КЦТА.

"Предвид сложната международна обстановка, несигурната и нестабилна военна ситуация около КНДР, сега е дошло времето да сме по-готови за война от всякога", цитира КЦТА думите на севернокорейския лидер.

Снимка: БГНЕС