Съд отмени санкции на ЕС срещу руски олигарси за предполагаема подкрепа за Путин

Ограничителните мерки са наложени от февруари 2022 г.

10.04.2024 | 16:19 Редактор: Беатрис Младжова
Съд отмени санкции на ЕС срещу руски олигарси за предполагаема подкрепа за Путин

Руският магнат Михаил Фридман и неговият бизнес партньор Пьотр Авен изненадващо спечелиха в борбата си срещу санкциите на Европейския съюз заради предполагаемата им подкрепа за президента Владимир Путин и неговата война срещу Украйна.

Нито една от причините, посочени от ЕС, за да оправдае санкциите за предполагаеми връзки с Путин, не е "достатъчно обоснована", постанови Общият съд на блока в Люксембург в сряда. Съдът нареди на ЕС да анулира ограничителните мерки, наложени от февруари 2022 г. до март миналата година.

ЕС не успя да докаже, че двамата мъже "са подкрепяли действия или политики, които подкопават или застрашават териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна, или че са предоставили материална или финансова подкрепа на руските ръководители, отговорни за анексирането на Крим или дестабилизирането на Украйна", каза съдът.

Въпреки че решението от сряда е ключова победа за двамата руснаци, технически те все още са обхванати от санкции след включването им в актуализиран списък на ЕС миналия март. Техните жалби срещу тази стъпка все още се разглеждат в същия съд на ЕС.

Фридман и Авен са сред най-известните бизнесмени в Русия, след като направиха милиарди в банкиране, петрол и търговия на дребно. Те са сред първите постсъветски милиардери, които се задържаха, след като Путин пое властта през 2000 г. Заедно с партньори те прибраха $14 млрд. от продажбата на петролната компания TNK-BP на контролираната от държавата "Роснефт" през 2013 г.

Четете повече в bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС