Турция със строги мерки към Израел до прекратяване на огъня в Газа

Решението влиза в сила незабавно

09.04.2024 | 11:38 Редактор: Деси Николова
Турция със строги мерки към Израел до прекратяване на огъня в Газа

Турция налага ограничения на износа на изделия от 54 различни категории за Израел, докато не бъде обявено прекратяване на огъня в Газа, съобщи днес турското министерство на търговията, цитирано от Анадолската агенция и Ройтерс. Мерките ще влязат в сила незабавно, уточниха от ведомството.

В изявление след съобщението на Турция, че ще предприеме нови мерки срещу Израел, след като Тел Авив отхвърли искането на Анкара да се включи в доставките на хуманитарна помощ за палестинците в Газа от въздуха, турското министерство на търговията посочи, че ограниченията на износа ще включват железни и стоманени изделия, строителни материали, машини и други, предаде БТА.

"Това решение ще остане в сила, докато Израел, в рамките на задълженията си, произтичащи от международното право, не обяви незабавно прекратяване на огъня в Газа и не позволи достатъчен и непрекъснат поток от хуманитарна помощ за ивицата Газа", заяви турското министерство, добавяйки че Турция отдавна "не разрешава продажбата на Израел на какъвто и да е продукт или услуга, които могат да бъдат използвани за военни цели".

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 седмици
Но ще продължаваме да доставяме петрол и петролни продукти....Турция е най-големият доставчик на тези за Израел. Могат много лесно да прекъснат всякакви доставки на петролни продукти.... Сигнализирай за неуместен коментар