Климатичните промени стигат връх: Преживели сме най-топлия март в историята

Ако емисиите не бъдат намалени, планетата ще продължи да се затопля

09.04.2024 | 12:20 Редактор: Беатрис Младжова
Климатичните промени стигат връх: Преживели сме най-топлия март в историята

Светът е преживял най-топлия си март в историята – десети пореден месец, който поставя нов температурен рекорд, съобщи службата за наблюдение на климатичните промени на ЕС, цитирана от Ройтерс.

Всеки от последните десет месеца беше най-горещият в историята спрямо съответния месец на предходните години, съобщи Службата за климатични промени на ЕС "Коперник" в месечен бюлетин. 12-те месеца до март също са били най-горещият 12-месечен период, отчитан някога на нашата планета, допълниха от службата. От април 2023 г. до март 2024 г. средната температура в света е била с 1,58 градуса по Целзий над средното равнище в прединдустриалния период между 1850 и 1900 г.

"Това е дългосрочна тенденция с изключителни рекорди, които много ни тревожат", заяви заместник-директорът на службата Саманта Бърджис пред Ройтерс. "Отчитането на такива рекорди месец след месец наистина ни показва, че климатът ни се променя, при това бързо", допълва тя.

2023 г. вече беше най-горещата на Земята от началото на воденето на статистика в света през 1850 г. Крайното време и изключителните температури предизвикват бедствия тази година. Породена от климатичните промени суша в региона на Амазонка причини рекорден брой горски пожари във Венецуела от януари до март, а сушата в Южна Африка унищожи реколта и застраши с глад милиони хора.

Морски изследователи също предупредиха миналия месец за масово избеляване на корали, което е вероятно да се случи в Южното полукълбо заради затоплянето на водите. То може да е най-тежкото в историята на планетата.

Климатичното явление "Ел Ниньо" достигна връхната си точка през декември-януари и сега отслабва, а това може да помогне за прекъсване на дългата гореща поредица към края на годината.

Ако емисиите не бъдат намалени, планетата ще продължи да се затопля и това ще доведе до по-големи суши, пожари, горещи вълни и проливни дъждове.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС