€500 млрд. за възстановяването на ЕС от пандемията стоят неизползвани

От ЕК коментират, че готвят мерки, които да ускорят плащанията

08.04.2024 | 17:37 Редактор: Беатрис Младжова
€500 млрд. за възстановяването на ЕС от пандемията стоят неизползвани

Европейските държави са похарчили едва 1/3 от парите, заделени за възстановяването на икономиката на Европейския съюз (ЕС) от пандемията от коронавируса (по Плана за възстановяване и устойчивост), сочат данни на Европейската комисия (ЕК). Сега държавите от общността притискат Брюксел да намали бюрокрацията и да ускори разплащанията, пише европейското издание Politico.

Във фонда бяха събрани €723 млрд., които трябва да бъдат разпределени до края на 2026 година. Според ЕК в момента средствата, които чакат да бъдат получени, са към €500 млрд.

Испания, коятo е сред най-големите бенефициенти, защото икономиката ѝ е сред най-засегнатите от кризата с коронавируса, досега е успяла да вземе €340 млн., и то под формата на заем, при положение че има правото на €83 млрд. (заеми и грантове).

Според изданието, ЕК е излишно педантична и това "задръства" разплащанията. За да получат парите, държавите трябва да променят закони и да изпълняват специфични цели.

Скоростта на усвояването зависи и от членовете на ЕС, не само от институциите, коментира говорител на ЕК. Страните трябва да изпълняват целите и ангажиментите, които сами са си поставили в своите планове, отбелязват оттам. Надеждите на институцията са до края на тази година да бъдат разплатени 54% от парите по фонда.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON Air


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 седмици
Бах тва възстановяване.....чудно как щом са под формата на заеми? Аз дето съм фалирал ще отпусна заем на ***, който също е фалирал, но пък ще отпусне заем на Генчо, който също е фалирал, но ще ми даде назаем за да мога да се възстановя...таз работа като глухия дето вика на немия да каже на слепия накъде да върви... Сигнализирай за неуместен коментар