Израел изненадващо изтегли войските си от Южна Газа

Десетки хиляди протестираха срещу правителството на Бенямин Нетаняху

07.04.2024 | 18:37 Редактор: Толя Стоянова

В деня, в който се навършиха шест месеца от началото на войната с "Хамас", израелските военни обявиха, че изтеглят силите си от град Хан Юнис в южната част на Ивицата Газа. Армията каза, че 98-а дивизия напуска района, но ще се възстановява от загубите си и ще се готви за следващи операции. Армията на Израел уточни, че значителна част от военните "продължават да действат в Газа и запазват способност за прецизни разузнавателни операции". Изтеглянето от Хан Юнис не означава автоматично повратна точка.

Израел не е преставал да твърди, че планира широкомащабна сухопътна операция в Рафах, където над един милион палестинци са намерили убежище от боевете. Промяната в зоната на бойни действия е на фона на засиления международен натиск над Израел да съобрази действията си, така че да не пречи на хуманитарните доставки за цивилните в Газа. Това става в деня, в който се навършиха шест месеца от терористичното нападение на "Хамас" и незабавния военен отговор на Израел, довел до над 33 хиляди жертви в Ивицата.

При атаката на палестинските екстремисти в Южен Израел на 7 октомври миналата година загинаха около 1200 души, а 250 бяха взети за заложници. Повече от сто бяха освободени по време на примирието през ноември. По данни на армията в ръцете на "Хамас" все още са живи над 90 заложници. Снощи в Тел Авив се проведе демонстрация с искане да се сключи сделка за освобождаването на всички.

Десетки хиляди протестираха срещу правителството на Бенямин Нетаняху и призоваха за предсрочни избори. Стигна се до напрежение и сблъсъци със силите на реда.

"Трябва да станем една по-добра страна, с повече морал. Страна, която се защитава, но като спазва човешките права", каза един от протестиращите.

"До четири месеца най-късно трябва да има избори. Защото тази страна, която е много добра и много силна, няма да оцелее като такава с този министър-председател", добави друг.

Протестите обхванаха и други градове и продължиха и днес.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС