Риши Сунак: Великобритания е шокирана от кръвопролитията в Газа

Тази ужасна война трябва да приключи, заяви британският премиер

07.04.2024 | 08:40 Редактор: Тодор Петров
Риши Сунак: Великобритания е шокирана от кръвопролитията в Газа

Обединеното кралство е "шокирано от кръвопролитията" в Газа и "тази ужасна война трябва да приключи", заяви британският министър-председател Риши Сунак днес, когато се навършват 6 месеца от началото на конфликта между Израел и "Хамас".

"Изминаха шест месеца от терористичното нападение на 7 октомври - най-ужасяващата атака в историята на Израел. Продължаваме да защитаваме правото на Израел да победи заплахата от терористите на "Хамас" и да брани своята сигурност", каза Риши Сунак. 

"Но цялото Обединено кралство е шокирано от кръвопролитията и ужасено от убийството на смели британски хуманитарни работници, които са доставяли храна на нуждаещите се", настоя британският премиер.

Седем хуманитарни работници, сред които трима британци, бяха убити в понеделник в палестинската територия при удар на израелски безпилотен самолет. Убитите са наблюдавали разтоварването на хранителни помощи.

"Тази ужасна война трябва да приключи. Заложниците трябва да бъдат освободени. Помощта трябва да потече", продължава Риши Сунак. 

"Децата на Газа се нуждаят от незабавна хуманитарна пауза, която да доведе до дългосрочно устойчиво прекратяване на огъня", допълни министър-председателят. Това е "най-бързият начин за освобождаване на заложниците и доставяне на помощ" в Газа, добави той, предаде БТА.

Снимка: БГНЕС