Момиче изпадна в кома, след като тийнейджъри я пребиха пред училище във Франция

Министърът на образованието Никол Белубе разпореди разследване

05.04.2024 | 14:30 Редактор: Толя Стоянова
Момиче изпадна в кома, след като тийнейджъри я пребиха пред училище във Франция

Френското правителство започна разследване, след като 14-годишно момиче е изпаднало в кома, след като е било пребито пред училището си от трима други тийнейджъри в южната част на Франция, предаде АФП. Тримата предполагаеми нападатели, сред които и момиче, което е учило в същото училище като жертвата в предградията на южния град Монпелие, са арестувани по подозрение в опит за убийство на малолетно лице. Инцидентът става в момент на повишено напрежение около френските училища, след като чрез вътрешна система за съобщения бяха изпратени десетки заплахи за нападения.

Жертвата, назована като Самара, вече е излязла от кома, но е била "сериозно ранена" при нападението пред колежа "Артюр Рембо" в квартал "Ла Мосон-Ла Пайад" - предградие с ниски доходи и много жители от имигрантски произход, съобщиха от прокуратурата.

Един от обвиняемите е момиче от същото училище, също на 14 години, което е било арестувано на 3 април и признава, че е пребило жертвата. Другите двама арестувани непълнолетни са на възраст 14 и 15 години.

Министърът на образованието Никол Белубе разпореди разследване от инспектори, които ще имат 8 работни дни, считано от днес, за да докладват за обстоятелствата около нападението.

"Тази мисия ще има за цел както да установи реалността на фактите, така и да установи отговорностите", каза тя пред BFMTV, като добави, че Самара заслужава истината.

Майка ѝ Хасиба е казвала в интервюта за медиите, че дъщеря ѝ е била тормозена от съученик в продължение на две години и половина, като е изказала предположението, че това може да е станало заради поведението и облеклото ѝ, които се смятат за неислямски.

Тя обвинява съученичката на дъщеря си, че е лидер на нападението, и твърди, че е била отстранена за два дни през юни 2023 г., по-специално след като е публикувала снимка на дъщеря ѝ в социалните мрежи с призив да бъде изнасилена. Но извън училището ученичка, която не пожела да бъде назована, заяви, че според нея случилото се "няма нищо общо с определен начин на обличане". Тя каза, че другото момиче е обвинило Самара, че е публикувала нейна снимка с обида в социалните мрежи. Четири други ученички също били убедени, че дрехите нямат нищо общо, и повторили същата история.

Президентът Еманюел Макрон изрази солидарност с нападнатото момиче, но призова за предпазливост при правенето на заключения за обстоятелствата на нападението, предаде БГНЕС.

"На този етап бих бил предпазлив да категоризирам нещата. Искам да се установи цялата истина и тогава да се направят изводите", каза той.

Снимка: БГНЕС