Гърция предприема мащабни мерки срещу пожарите през лятото

Общините издирват и предупреждават собствениците на парцели да се почистят

05.04.2024 | 13:00 Редактор: Деси Николова
Гърция предприема мащабни мерки срещу пожарите през лятото

Гърция взима мерки за предпазване от мащабни пожари през лятото. Собствениците на непочистени парцели ще бъдат глобявани. Увеличават самолетите за борба с огнената стихия. Специалистите по горско стопанство и природна среда предупреждават правителството за голям риск през лятото от мащабни пожари.

Министърът на климатичните кризи Василис Кикиляс също призна, че това лято Гърция ще бъде засегната от нови пожари, поради което се променя цялата доктрина за реакция. Общините издирват и предупреждават собствениците на парцели да се почистят от всичко, което може да предизвика запалване на огън.

За да не пострадат къщи, е наредено на собствениците да премахнат дървета и клони, които са в пряк достъп със сграда. Според проучванията планината Парнита е с най-голям риск.

Местните власти разпоредиха незабавно да се приберат окосени треви и клони, които се намират в края на гората. Ако не се изпълнят разпоредбите на общините, собствениците ги заплашват високи глоби още от края на този месец. Променя се цялата схема за реакция при пожар. Засилва се участието на самолети и хеликоптери за гасене по въздух, информира БНР.

Гърция сключи сделка с Канада за седем самолета за гасене на пожари, като два от тях са за общо ползване на европейските страни.

Снимка: БГНЕС