Ужасът след земетресението в Тайван от първо лице: Живея на петия етаж, но вече е втори

Трусът се оказа по-малко разрушителен и смъртоносен по редица причини

05.04.2024 | 08:47 Редактор: Деси Николова

Около 15 минути след най-голямото земетресение в Тайван от четвърт век насам Чен Шу-ин наблюдава жилищната си сграда от няколкостотин метра надолу по улицата, докато зданието се накланя, а след това частично се срутва.

"Живея на петия етаж, но сега той се превърна във втори етаж", разказва пред The Wall Street Journal 59-годишната жена, занимаваща се с дърводелство, която е настанена в приют в Хуалиен, град с население около 10 хил. души на скалистото източно крайбрежие на Тайван.

Официалният брой на загиналите от земетресението с магнитуд 7,4 по Рихтер беше 10 души към четвъртък вечерта. Жена от сградата на Чен, която първоначално е избягала, загива, след като се връща за котката си. Въпреки че апартаментът на Чен, който тя планирала да купи, е сериозно повреден, тя не може да не изпита известно облекчение. 

Усещането, което Чен изпитва - че е избягала от катастрофата, отразява чувството в цял Тайван. Земетресението взе жертви в общността на Хуалиен и на острова като цяло, но беше много по-малко смъртоносно от това, което се случи през 1999 г. и което уби повече от 2400 души и остави над 11 хил. други ранени. Това земетресение с магнитуд от 7,7 по Рихтер удари центъра на острова и разруши хиляди сгради.

Над 1000 души са ранени след земетресението тази сряда. Поне 15 души остават в неизвестност, а 705 все още са в капан към четвъртък вечерта местно време, твърдят тайванските власти. Много от тези, които все още са в неизвестност, са работници и посетители в хотел в Националния парк Тароко – популярна туристическа дестинация северно от Хуалиен, посочват властите.

Земетресението от тази седмица се оказа по-малко разрушително и смъртоносно по редица причини, включително по-малкия му магнитуд и факта, че – за разлика от земетресението през 1999 г. – то не е причинило разкъсване на повърхността, казват сеизмолозите. По думите им относително леките щети от земетресението в сряда илюстрират и в каква степен правителството прилага строгите инженерни изисквания.

Когато земетресение с магнитуд 7,8 по Рихтер разтърси Турция през 2023 г., експерти обвиниха зле построените сгради за смъртта на близо 50 хил. души. Популярни снимки на централата на местната Камара на строителните инженери, стояща непокътната сред развалините в град Кахраманмараш, допълнително подчерта провала.

Лошото и остаряло строителство доведе до много жертви при други земетресения по света, включително в Китай, където потребители на социалните мрежи сега коментират одобрително видеоклипове на тайванските конструкции, които се огънаха, но не се счупиха при тазседмичното земетресение.

Представители на властите и сеизмолози приписаха на по-строгите строителни норми спасяването на животи, но също така казаха, че може да се направи повече.

Четете повече в investor.bg