Песков: НАТО вече е въвлечен в конфликта в Украйна

Алиансът остава американски инструмент за конфронтация, заяви говорителят на Кремъл

04.04.2024 | 17:55 Редактор: Вяра Димова
Песков: НАТО вече е въвлечен в конфликта в Украйна

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че НАТО остава американски инструмент за конфронтация на европейския континент. По думите му отношенията между Русия и Алианса са преминали във фазата на пряката конфронтация.

В разговор с руски журналисти Песков посочи, че Алиансът вече е въвлечен в конфликта около Украйна и продължава да се движи към границите на Русия, разширявайки военната си инфраструктура. Според него НАТО е дестабилизиращ фактор и по никакъв начин не съдейства за сигурността, предсказуемостта и стабилността в Европа.

Началникът на генералния щаб на руската армия Валерий Герасимов обвини Запада, че разрушава основите на стратегическата стабилност.

"Събитията в последно време свидетелстват за последователното разрушаване от Запада на основите на стратегическата стабилност и на международните институции за сигурност. Не без външно въздействие в различни части на планетата възникват огнища на напрежение, а международният тероризъм с подкрепата на сенчести спонсори остава глобална заплаха за света", каза Герасимов на заседание на Комитета на началник-щабовете на Общността на независимите държави, която обединява част от бившите съветски републики.

Междувременно от руското министерство на отбраната потвърдиха информацията за снощния телефонен разговор между министър Сергей Шойгу и френския му колега Себастиен Лекорню.

"Беше отбелязана готовност за диалог по Украйна. Отправната точка трябва да се базира на истанбулската мирна инициатива", съобщиха от военното ведомство, цитирани от БНР.

Снимка: БГНЕС