Песков предупреди Борел за замразените активи: Русия ще вземе ответни мерки

Европейската комисия изложи предварителните си планове за използване на печалбите

22.03.2024 | 09:18 Редактор: Искра Ангелова
Песков предупреди Борел за замразените активи: Русия ще вземе ответни мерки

Русия ще предприеме ответни мерки съгласно собствените си интереси и ще използва всички налични правни механизми, ако ЕС използва печалбите от замразените руски активи, за да купи оръжия за Украйна. Това предупреждение отправи днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, предаде Ройтерс.

Коментарите му бяха направени преди започналата среща на лидерите от ЕС, на която се очаква да бъде обсъден този въпрос.

"Естествено, ние ще използваме всички възможни съдебни механизми тези, които са на разположение сега и тези, които ще бъдат на разположение в бъдеще. Въз основа на реципрочността - не огледално, а доколкото това е в наш интерес - ще изберем и други методи за ответни действия”, заяви Песков пред репортери.

Преди срещата на върха в Брюксел Европейската комисия изложи предварителните си планове за използване на печалбите, генерирани от активите на Руската централна банка (РЦБ), които са замразени в Европейския съюз заради санкции. Според плановете на ЕК средствата ще бъдат използвани за финансиране на покупки на оръжия за Украйна и подкрепа на украинската оръжейна индустрия.

Общо 210 милиарда евро активи на Руската централна банка са замразени на територията на ЕС. ЕК оценява произтичащите от тях приходи на между 2,5 и 3 милиарда евро само за 2024 г. От тези печалби 97 на сто трябва да се използват за подпомагане на Украйна, според служители на ЕС, запознати с въпроса, а останалите 3% трябва да се използват от финансовите институции, които държат активите, за административни разходи.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел каза, че от средствата, които ще послужат на Украйна, по-голямата част - 90 на сто, трябва да отидат в Европейския механизъм за подкрепа на мира - съвместен фонд, който частично финансира оръжейните доставки за Украйна, припомня "Труд".

Останалите 10 на сто от печалбите трябва да отидат в бюджета на ЕС, за да се използват за укрепване на украинската отбранителна индустрия.

Членките на ЕС трябва да проучат внимателно плановете. Страните членки на ЕС вече са постигнали принципно съгласие, че приходите от замразени руски активи - макар и не самите активи - могат да бъдат използвани за подкрепа на Украйна под една или друга форма.

Снимка: БГНЕС