САЩ ще спрат да наричат хутите "терористи", ако прекратят атаките срещу кораби

Вашингтон отново залага на дипломацията

04.04.2024 | 14:01 Редактор: Беатрис Младжова
САЩ ще спрат да наричат хутите

САЩ заявиха, че ще обмислят отмяната на неотдавнашното определение на йеменските хути като "терористи", ако подкрепяните от Иран екстремисти прекратят атаките си с кораби в и около Червено море.

"Надявам се, че можем да намерим дипломатически изход. Да намерим начини за деескалация и да прекратим военните удари срещу военния капацитет на хутите", каза специалният пратеник на президента Джо Байдън за Йемен - Тим Лендеркинг.

Вашингтон отново залага на дипломация след близо тримесечна кампания от въздушни удари срещу обекти на хутите в Йемен. Те не успяха да спрат атаките на групата с ракети и дронове срещу търговски и военни кораби, въпреки че САЩ твърдят, че са успели да отслабят военния капацитет на хутите.

Хутите започнаха да атакуват кораби в Червено море и Аденския залив в средата на ноември, за да окажат натиск върху Израел да прекрати войната си срещу "Хамас" в Газа. Повечето западни корабни фирми сега избягват водните пътища, които обикновено представляват около 30% от световния контейнерен трафик. Вместо това те изпращат кораби около южния край на Африка, много по-дълъг маршрут за кораби, пътуващи между Азия и Европа.

Хутите превзеха столицата Сана през 2014 г. в началото на войната и сега контролират ключовото пристанище на Червено море Ходейда. Саудитска Арабия, която първоначално се опита да прогони хутите, иска да приложи споразумение за прекратяване на огъня, което постигна с групировката миналата година.

Четете повече в bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС