САЩ и Великобритания удариха тежко хутите, те атакуваха кораб в Червено море

Над 14 души са ранени

12.03.2024 | 13:19 Редактор: Искра Ангелова

Американски и британски въздушни удари срещу бунтовниците хути причиниха жертви в Западен Йемен. Загинали са най-малко 11 души, а над 14 са ранени. Това са поредните действия, предприети в защита на търговското корабоплаване в Аденския залив и Червено море.

Информацията за жертвите дойде от говорител на международно признатото правителство на Йемен. При американско-британската операция са били поразени крайморски и други градове.

Телевизията на хутите съобщи за най-малко 17 удара, включително по главното пристанище "Ходейда". Ударите на съюзниците са последвали обстрел от хутите срещу кораб в Червено море, за който йеменската групировка каза, че е американски.

"Силите на Йемен, с помощта на Аллах, осъществиха операция, която имаше за цел американски кораб на име "Пинокио" в Червено море, с противокорабни балистични ракети. Ударът беше точен. Потвърждаваме, че ще продължим да пречим на израелските кораби и ще правим така, че израелската агресия срещу палестинците да спре", коментира военният говорител на хутите Яхия Сарие.

Справка обаче показа, че плавателният съд на име "Пинокио" плава под флага на Либерия и е собственост на базирана в Сингапур компания. Американските въоръжени сили потвърдиха, че хутите са изстреляли по кораба две балистични ракети. Няма данни за пострадали хора и нанесени материални щети при този удар.

Вижте повече в репортажа на Григори Недялков.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 1
К.Николов
преди 1 месец
"Добрите" британо-американски убийства "не се броят" - те са хуманни - защитават убийците на на над 30 000 палестинци и над 70 000 ранени - за 4 месеца! ..... Само Путин е лош - дето за 24 месеца има 66% по-малко цивилни жертви ... Сигнализирай за неуместен коментар