Германия ще глобява хората, които шофират безцелно

Забранено е и да затварят вратите на автомобилите прекалено шумно

04.04.2024 | 09:31 Редактор: Деси Николова
Германия ще глобява хората, които шофират безцелно

Разходките с автомобили звучат много примамливо за много шофьори, но в Германия те вече могат да им донесат и неочаквани глоби, ако пътуват без конкретна дестинация. Същото се отнася и за мотоциклетистите, става ясно от новите мерки, предприети от Федералното министерство на цифровите въпроси и транспорта, цитирани от изданието Focus.de.

Налагането на санкции вече ще се фокусира не върху типа превозно средство, а върху шума и замърсяването, които причинява. Затова и безцелното шофиране в населени места да бъдат наказвано с глоба до 100 евро. За да бъде избегнато наказанието, шофьорът трябва да има готов отговор за дестинацията на пътуването си.

Според правилника за движение в Германия, на шофьорите им е строго забранено да оставят двигателите на превозните средства да работят без необходимост, тоест докато са спрели някъде, а също така и да затварят вратите на автомобилите си прекалено шумно. Последното може да доведе дори до по-висока глоба от превишената скорост.

Новите разпоредби засягат не само шофьорите на автомобили, но и водачите на мотоциклети. Казано по друг начин - спокойното неделно шофиране в града се превръща в престъпление, ако не се пътува до конкретна дестинация.

Четете повече в automedia.investor.bg.

Снимка: Pixabay