Земетресението в Тайван: Над 100 души са под развалините, очакват се нови трусове

Около 80 души са били затиснати в минните райони

04.04.2024 | 08:10 Редактор: Толя Стоянова

След най-силното земетресение от 25 години край остров Тайван, спасителни екипи се опитват да достигнат до повече от 100 души, блокирани в мини и национален парк, съобщава Ройтерс.

Усилията за търсене около най-тежко пострадалия град Хуалиен на източното крайбрежие са усложнени от повече от 50 вторични труса, които се случиха в сряда, 3 април. Според Тайванската централна метеорологична администрация (CWA) се очакват трусове с магнитуд 6,5 до 7 през следващите четири дни.

Около 80 души са били блокирани в минните райони. Въпреки че не беше ясно веднага дали те са били в мината по време на земетресението. Отделно около 50 хотелски работници бяха блокирани в Националния парк Тароко, след като техният конвой от четири микробуса попадна в капан на планински път поради свлачище.

Сигналите на мобилните телефони показват, че те може да са намерили убежище в пещерната система Дзюцю. Спасителни екипи се опитват да разчистят пътя, за да стигнат до тях. Местни медии съобщиха, че трима туристи и един шофьор са загинали в парка след срутването, предаде "Фокус".