Гърция задържа българи и роми в схема за измами с луксозни коли

Престъпната организация е извършила е получила 180 000 евро

03.04.2024 | 19:50 Редактор: Вяра Димова
Гърция задържа българи и роми в схема за измами с луксозни коли

С мащабна операция, проведена от полицейските служители на Патра, Пиргос, Аргос и Нафплио и OPKE в Илия и Арголида, след дългосрочно разследване, е разбита голяма престъпна организация от българи и роми, която е извършила най-малко 42 измами в цяла Гърция, получавайки 180 000 евро, пише "Proto Thema".

От разследването на полицията в Патра стана ясно, че мрежа е разпръснала мрежите си в Патра, Илия, Закинтос, Солун, Халкидики, Йоанина, Кардица, Лариса, Корфу, Родос и Крит, публикувайки в профилите на социалните мрежи реклами за продажба на луксозни превозни средства и селскостопански машини. Неговите членове са искали от бъдещите купувачи да депозират първоначални вноски или пълната стойност чрез електронна банкова транзакция, докато в случаите, когато самите те се явяваха като купувачи, те изпращаха на продавачите фалшиво доказателство за депозит.

При операцията бяха арестувани двама българи и трима роми, сред които и ръководни членове на организацията, а още 40 души са идентифицирани по банковите сметки, по които са преведени сумите от измамите. От тях са иззети мобилни телефони, банкови книжки и карти, OPAP карти и лек автомобил, предаде "Фокус".

Срещу членовете на групата е заведена преписка за престъпна организация, измами и фалшификации, извършени и опити последователно, серийно и професионално и пране на пари от престъпна дейност до степента на углавно престъпление и те са доведени до окръжния прокурор на Нафплион, докато разследванията продължават за други случаи.

Снимка: архив, БГНЕС