Държави от НАТО подкрепиха бъдещо членство на Украйна в Алианса

Столтенберг предлага Киев да бъде подпомогнат с 100 млрд. долара

03.04.2024 | 18:30 Редактор: Деси Николова

Външните министри на страните от НАТО се събраха на двудневна среща в Брюксел. Шестима от тях, в това число и българският - Мария Габриел, излязоха с обща декларация в подкрепа на бъдещото членство на Украйна. 

Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг предлага Киев да бъде подпомогнат с 5-годишен фонд в размер на 100 млрд. долара. Финансовият пакет ще бъде част от по-широка инициатива на съюзниците, тъй като новата помощ от САЩ за 60 милиарда все още е блокирана от Конгреса.

Идеята е 100-те милиарда да се набират от държавите членки съобразно дела им от общия бюджет на НАТО и в пропорция с брутния им национален доход.

"Трябва да осигурим надеждна и предвидима помощ за сигурността на Украйна в дългосрочен план така, че да разчитаме по-малко на доброволните вноски и повече на ангажиментите на НАТО, по-малко на краткосрочните предложения и повече на многогодишните ангажименти. Очевидно е, че има нужда от още и повече пари за Украйна и то в продължение на много години. Сега в рамките на тази идея обсъждаме ангажиментите, както и институционалните рамки за тази подкрепа, за да гарантираме повече предсказуемост и сигурност, че парите ще ги има всеки месец и всяка година за дълго време", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
не тоу
преди 4 седмици
Аз предлагам - с 200 милиарда! Сигнализирай за неуместен коментар