39-годишен мъж уби бившата си жена пред полицията в Атина

Тя поискала патрулна кола да я закара до дома ѝ

03.04.2024 | 10:10 Редактор: Искра Ангелова
39-годишен мъж уби бившата си жена пред полицията в Атина

Гръцките власти разпоредиха спешно разследване на фаталното намушкване с нож на жена пред полицейски участък в Атина, където тя току-що е поискала защита от бивш приятел.

Смъртта на 28-годишната жена предизвика нови призиви от страна на левите опозиционни партии за признаване на фемицида - убийството на жени или момичета с мотиви, свързани с пола - като отделен термин в гръцкия наказателен кодекс.

Министърът, отговарящ за полицията, Михалис Крисохоидис, обеща "пълно и задълбочено" разследване на убийството в понеделник, извършено на няколко десетки метра от полицейския участък в Агиа Анаргири.

39-годишният бивш партньор на жената е арестуван и се намира под полицейска охрана в психиатрична болница, след като се твърди, че се е пробол умишлено след нападението.

"Това, което има значение сега, е да се разследва напълно инцидентът и да се види какво е направила, или не е направила полицията. Това трябва да стане в рамките на няколко дни, дори часове", заяви Крисохоидис пред държавната телевизия ERT, цитиран от БГНЕС.

В изявление на полицията от 2 април се казва, че жертвата е посетила участъка заедно с приятелка и е съобщила, че бившият ѝ приятел - срещу когото в миналото е подавала официални жалби за оскърбително поведение - се е мотаел пред дома ѝ.

Според изявлението тя поискала патрулна кола да я закара до дома ѝ, за да я защити, но тъй като отказала да подаде официална жалба, била насочена да се обади на спешния телефон на полицията, за да изпратят автомобил.

Снимка: Pixabay