Цената на агнешкото достига €15 за кг в Гърция до Великден

Рибата вече се превръща в лукс

01.04.2024 | 07:00 Редактор: Деси Николова
Цената на агнешкото достига €15 за кг в Гърция до Великден

В регионалните месарници агнешкото вече се продава за 13-14 евро/кг, а професионалистите подготвят купувачите за факта, че цената ще се качи до 15 евро, съобщи кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

"Очакваме цената да се повиши до около 14-15 евро, което не е голямо отклонение от сегашната цена в местни магазини като нашия. Има намаление на производството, което започва да се отразява в нашите тарифи", подчертават професионалисти от месния сектор.

Цената на телешкото филе се е повишила с 1,50 евро/кг за последните пет месеца, като крайната цена за потребителя е 13,50 евро/кг, като преди 2 години е била около 7,50 евро/кг.

Рибата, с изключение на дребните риби като сардини, се премести в категорията "лукс" както в местните рибни магазини, така и на популярните пазари, тъй като цените им са се увеличили средно с 25% за шест месеца. По-конкретно, цената на ципурата се повиши от 8 на 10 евро, кутсомурът от 17 на 23 евро, а за килограм пресни калмари потребителят ще трябва да плати до 23 евро, в сравнение с 21 евро 5 месеца по-рано.

Снимка: БГНЕС