Путин подписа указ за пролетна наборна военна служба, новите правила са в сила

Тези, които сега са на 28,29 години, вече са резерв

31.03.2024 | 10:40 Редактор: Искра Ангелова
Путин подписа указ за пролетна наборна военна служба, новите правила са в сила

Руският президент Владимир Путин подписа указ за пролетна наборна военна служба, като се очаква да бъдат мобилизирани 150 000 души, предаде ТАСС. Според новите правила, които влязоха в сила на 1 януари, гражданите на Руската федерация на възраст от 18 до 30 години ще подлежат на военна служба (с изключение на тези, които са навършили 27 години преди края на 2023 г., и тези, които са на 28 или 29 години или в запаса).

"От 1 април до 15 юли 2024 г. да се извърши набор на военна служба на граждани на Руската федерация на възраст от 18 до 30 години, които не са в запаса и подлежат на набор на военна служба, в размер на 150 000 души", се посочва в постановлението.

С указа се разпорежда и освобождаване от военна служба на войници, матроси, сержанти и старшини, на които е изтекъл срокът на наборната военна служба. Правителството на Руската федерация, регионалните власти и наборните комисии са натоварени да осигурят изпълнението на всички необходими дейности в рамките на наборната служба.

Генерал-полковник Евгений Бурдински, началник на Главното организационно-мобилизационно управление на Генералния щаб на въоръжените сили на Русия, е съобщил по-рано, че срокът на наборната служба остава непроменен и е една година. В "спецоперацията" (войната в Украйна) няма да участват военнослужещи, призовани на служба през пролетната кампания, е подчертал още Бурдински.

За новата наборна възраст

От 1 януари влезе в сила законът, който повишава наборната възраст до 30 години.

Както по-рано е обяснил председателят на комисията по отбрана на Държавната дума Андрей Картаполов, "тези граждани, които (са навършили) 27 години през 2023 г., дори на 31 декември в 23:59, тези граждани стават задължителни за военен резерв и не подлежат на военна служба в 2024 г. Тези, които сега са на 28,29 (години), вече са резерв", добави Картаполов, цитиран от "Фокус".

Също така, отсрочка от наборна военна служба се предоставя на граждани, работещи в акредитирани ИТ компании, до навършване на 30-годишна възраст. Идеята за промяна на границите на наборната възраст е предложена в края на 2022 г. от руския министър на отбраната Сергей Шойгу.

Снимка: БГНЕС