Какво ще се промени след 9 юни, когато изберем новата Европа?

Над 400 млн. европейци ще имат възможността да гласуват

30.03.2024 | 13:26 Редактор: Беатрис Младжова

Определянето на датата за предсрочните парламентарни избори е в ръцете на президента. Тази за европейските избори обаче е ясна още от май миналата година. На 9 юни ще изберем новата Европа, която ще управлява в следващите 5 години.

Над 400 млн. европейци ще имат възможността да гласуват на изборите за европарламент през юни. Според проучване на обществените нагласи на "Политико" се очаква двете най-големи партии отново да бъдат "Европейска народна партия" и "Прогресивен алианс на социалистите и демократите". Третото място се оказва оспорвано, тъй като се наблюдава възход на крайната десница или партията "Идентичност и демокрация".

Досега трети в парламента бяха "Обнови Европа". Сега те могат да бъдат четвърти, а след тях остава групата на консерваторите реформисти, Зелените и крайно левите. А въпросът какво ще бъде следващото мнозинство остава загадка.

"Има голямо значение какво ще бъде мнозинството, всеки член на Европарламента може да направи големи промени. Има значение ако има леви или крайно десни партии, или такива, които са много конструктивни и вършат много работа", заяви евродепутатът от "Зелените" Дамиан Бузелагер.

"Въпросът сега е колко места Европейската народна партия, заедно със социалистите и демократите и "Обнови Европа", ще има за някаква коалиция. Тогава те нямат повече мнозинство и ще бъде необходимо да търсят нашата подкрепа, за да има мнозинство. Това ще бъде като преломен момент, в който можем да променим много теми в дясно към консервативната страна", добави евродепутатът от "Идентичност и демокрация" Як Мадисън.

В началото на годината председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас покани Тейлър Суифт да призове младите да гласуват, евродепутатите не знаят обаче дали тя се е съгласила.

"Надявам се да го направи, аз съм фен на Тейлър Суифт и според мен ще бъде страхотно, ако тя успее да мобилизира хората да отидат да гласуват. Повече хора трябва да станат политически ориентирани", добави Бузелагер.

Вижте повече в репортажа.