Германия се тресе от вътрешни противоречия и външен натиск заради Русия и Украйна

Критики към управляващата Социалдемократическа партия

29.03.2024 | 15:25 Редактор: Тодор Петров
Германия се тресе от вътрешни противоречия и външен натиск заради Русия и Украйна

Управляващата в Германия Социалдемократическа партия се тресе от вътрешни противоречия и външен натиск във връзка с непоследователната си политика към Русия и войната в Украйна. Сега по този повод остро писмо написаха петима уважавани историци, сред които и един от корифеите на историческата наука в страната.

Хайнрих Аугуст Винклер не е кой да е. Смятат го за един от най-важните историци в Германия, припомня германската обществена медия АРД. В публикацията става дума за едно настойчиво, дори гневно писмо, което Винклер и още четирима професори, при това симпатизиращи на социалдемократите, са изпратили до ръководството на ГСДП, т.е. и до канцлера Олаф Шолц. 

"Комуникацията на канцлера, на партията и на фракционното ръководство по въпроса за оръжейните доставки за Украйна с основание остро се критикува в обществения дебат", пише в част от писмото.

Става дума за колебливата позиция на канцлера по въпроса за оръжейните доставки и най-вече за неговото вето върху изпращането на крилати ракети "Таурус" за Украйна. Според историците, аргументите на социалдемократите в дебата за оръжейните доставки са "произволни, противоречиви и нерядко изопачаващи фактите".

Те имат предвид най-вече окончателното вето на канцлера върху доставките на крилати ракети "Таурус", но писмото им поставя и друг акцент: защо канцлерът реагира така остро на умишлено неопределените думи на френския президент Макрон за изпращането на западни войски в Украйна? Както е известно, Шолц недвусмислено заяви: "Нека го кажа от ясно по-ясно: като германски канцлер аз няма да пращам войници в Украйна". 

Историците коментират в тази връзка, че Путин ще възприеме като окуражаване всяко разминаване в позициите на съюзниците, всеки случай, когато те нямат предварителна съгласуваност, предаде DW.

Историците поставят и още един болен въпрос, за който в международната политика се говори по-често, отколкото в германската: грешките на социалдемократите в политиката им към Русия през последните десетилетия. Те смятат, че вместо честно да преосмислят тези грешки, сега социалдемократите са оправдават с традиционната външна политика, чието начало постави Егон Бар, която възприемат безкритично и дори идеализират като запазена марка на ГСДП. Но по този начин партията им започва да изглежда неблагонадеждна и уязвима, пишат историците.

Снимка: БГНЕС