97% от ударите на Русия по Украйна са срещу граждански обекти

Само три процента от атаките са поразили военни цели, заяви министърът на отбраната

29.03.2024 | 13:12 Редактор: Беатрис Младжова
97% от ударите на Русия по Украйна са срещу граждански обекти

97% от руските удари на територията на Украйна са срещу граждански обекти, а общата им мощност от началото на 2024 г. надхвърля девет килотона, заяви министърът на отбраната на Украйна Рустем Умеров на извънредно заседание на Съвета НАТО-Украйна.

"Само три процента от руските ракети, дронове и управляеми бомби са поразили военни цели", написа Умеров във Facebook.

На заседанието на Съвета НАТО-Украйна са били обсъдени основно масираните въздушни удари от страна на Русия в последно време и необходимостта от усилване на украинската противовъздушна отбрана. Умеров е представил подробен обзор на насъщните потребности на ПВО на Украйна.

Той е оповестил и данни на ООН, съгласно които "712 от 1804 жертви сред гражданското население в последните три месеца са станали загинали от нападения с ракети и дронове".

В рамките на продължаващата поддръжка за Украйна, Франция ще изпрати скоро допълнителни гаубици "Caesar", а редица съюзници ще се присъединят към инициативата на Чехия за закупуването допълнително на 800 000 единици артилерийски снаряди.

Миналата нощ Русия нанесе нов мощен удар по цели в Украйна с ракети и дронове. По информация на украинските ВВС от руска страна са били изстреляни 99 средства за въздушно нападение, сред които 60 дрона "Шахед", три ракети "Кинжал", две балистични ракети "Искандер-М" и др. От Украйна съобщават, че 84 от изстреляните от Русия средства са били унищожени.

Компанията "Укренерго" заявява, че цел на руската атака са били обектни от енергийната инфраструктура. При ударите са били повредени топлоцентрали и ВЕЦ-ове в централната и западната част на Украйна, предаде DW.

Снимка: БГНЕС