Германия дава €500 млн. на Украйна - ще изпрати ли сухопътни войски на фронта?

Нов пакет военна помощ

19.03.2024 | 18:03 Редактор: Толя Стоянова
Германия дава €500 млн. на Украйна - ще изпрати ли сухопътни войски на фронта?

Германският министър на отбраната Борис Писториус обяви нов пакет военна помощ за Украйна. Във военната база "Рамщайн" започна срещата на съюзниците на Украйна за координация на военната помощ за Киев.

"Коалицията за подкрепа на Украйна няма да се огъне, свободният свят няма да остави Украйна сама", каза преди разговорите американският министър на отбраната Лойд Остин.

"Съединените щати няма да изоставят Украйна", заяви американският министър на отбраната Лойд Остин.

По думите му трябва да се направи всичко, за да бъдат осуетени "империалистичните" планове на руския президент Владимир Путин. Германия, която е критикувана за отказа да достави свръхмодерни крилати ракети "Таурус" на Украйна, обяви нов пакет военна помощ на стойност половин милиард евро. Тя включва доставката още тази година на 100 хиляди снаряда. И още:

"100 бронетранспортьора и други 100 високопроходими многоцелеви колесни превозни средства. Освен това ще доставим резервни части за вече предоставени на Украйна оръжейни системи", обяви германският министър на отбраната Борис Писториус, който категорично отхвърли възможността за изпращане на сухопътни войски на фронта.

"Боеприпаси и противовъздушна отбрана - това са основните нужди на Украйна", заяви украинският министър на отбраната Умеров в Рамщайн.

Президентът Зеленски съобщи по-рано, че от началото на месеца Русия е изстреляла срещу Украйна 130 ракети от различни типове, повече от 320 безпилотни летателни апарата "Шахед" и над 900 управляеми бомби, припомня БНР.

Снимка: БГНЕС