Умишлен палеж е причината за пожара, при който загина българо-турско семейство

Няколко жители са скочили от прозорците в пристъп на паника

27.03.2024 | 20:06 Редактор: Деси Николова
Умишлен палеж е причината за пожара, при който загина българо-турско семейство

Умишлен палеж е причината за пожара, при който загинаха четирима български граждани от турски произход от едно семейство в град Золинген, Германия, предаде турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

При пожара, избухнал вчера в четириетажната жилищна сграда, загинаха две деца, майка им и баща им. Съобщено бе, че загиналите са български граждани от турски произход. Още девет души, пострадали при пожара, са били хоспитализирани.

Междувременно агенция ДПА уточни, че според предварителния доклад на прокуратурата пожарът в жилищния блок в Золинген е причинен от умишлен палеж.

По информация на ДПА пожарът е възникнал на стълбището на старата сграда. Огънят се е разпространил към покрива в рамките на пет минути поради т.нар. "коминен ефект". На стълбището е имало "ясни следи от запалителна течност". Въз основа на тази констатация се е стигнало до заключението, че пожарът е вследствие на "умишлен палеж".

Когато пожарната е пристигнала, дървеното стълбище вече било обхванато от пламъци и е бил блокиран пътят за евакуация. Няколко жители са скочили от прозорците в пристъп на паника. 

Пожарната служба е изпратила около 120 пожарникари. Пожарни експерти инспектираха сградата, за да установят причината за пожара, съобщи БТА. Генералното консулство на Турция в Дюселдорф настоя за разследване и изясняване на естеството на вчерашния пожар във възможно най-кратък срок.

Снимка: БГНЕС