Байдън обеща правителството да плати за възстановяването на Балтиморския мост

Членовете на Конгреса на САЩ ще трябва да одобрят разходите

26.03.2024 | 21:01 Редактор: Толя Стоянова
Байдън обеща правителството да плати за възстановяването на Балтиморския мост

Държавният глава на САЩ Джо Байдън определи рухването на Балтиморския мост като "ужасен инцидент" и обеща, че федералното правителство ще плати цялата цена за възстановяването му, предаде ВВС.

"Федералното правителство ще плати цялата цена за този мост", увери Байдън, като същевременно допълни, че членовете на Конгреса на САЩ ще трябва да одобрят разходите.

По думите му е жизненоважно мостът да бъде пуснат в експлоатация възможно най-скоро. Пристанището на Балтимор е един от най-големите центрове за корабоплаване в страната.

"Миналата година обработи рекордно количество товари. Освен това е най-доброто пристанище в Америка както по внос, така и по износ на автомобили", заяви Байдън, добавяйки, че 800 000 превозни средства преминават през това пристанище всяка година.

Той припомни още, че 15 000 работни места зависят от пристанището и каза, че ще направим всичко възможно, за да ги защити. Американският президент не отговори на много въпроси на репортери, като подчерта, че настоящият приоритет е издирването и спасяването на изчезналите - по последни данни шестима души.

"Инженерният корпус на армията ще ръководи усилията за разчистване", поясни Байдън и обеща, че ще посети Балтимор.

Доставката през пристанището, едно от най-натоварените в САЩ, е спряно към настоящия момент, предаде "Фокус".

Снимка: БГНЕС