България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Международните акценти: Рухна емблематичен мост в САЩ, засилва се натискът срещу Израел

Международният редактор на Bulgaria ON AIR Кристина Цветкова с коментар по актуалните теми

26.03.2024 | 11:41 Редактор: Беатрис Младжова

"В САЩ атрактивна, но зловеща картина на мост, който пада в Балтимор. Още протича спасителна операция и не може да се каже колко са жертвите. Падането на този мост, построен през 70-те години на миналия век, води до сблъсъка на товарен кораб в една от колоните на моста. Тепърва предстои да се разясни какво е довело до инцидента. Трябва да се отбележи, че случаят е от малките часове, затова вероятно ще има по-малък брой пострадали и жертви на този инцидент", съобщи международният редактор на Bulgaria ON AIR Кристина Цветкова в студиото на "България сутрин".

Мостът съществува от 1977 г. и вдъхновява написването на химна на САЩ.

"Това, което прочетох за моста е, че е открит през 1977 г. и носи името на автора на химна на САЩ Франсис Скот Кий. Смята се, че той повече от век по-рано е стоял на хълм срещу тази река и се е вдъхновил да напише химна", коментира гостът.

Според Цветкова международният натиск върху Израел става все по-голям.

"САЩ се въздържаха вчера в Съвета за сигурност, по този начин стана възможно да се приеме Резолюцията за незабавното спиране на огъня в Газа. Международният натиск става все по-силен към спирането на военните действия в Газа, тъй като хуманитарната обстановка там става е все по-голяма. Хиляди деца и може би вече над 30 000 са жертвите", подчерта журналистът.

"След гласуването на резолюцията Израел се изтегли от мирните преговори с "Хамас" и обяви, че ще бъде победена. САЩ единствени се въздържаха в Съвета за сигурност, останалите гласуваха за прекратяването на огъня в Ивицата Газа. Това е призив към Израел да спре с подготвената офанзива към Рафах. Там са събрани над 1 милион души от Ивицата и се смята, че жертвите ще станат много", допълни Цветкова.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Знаете ли какво ще се промени, след като следващата седмица влезе в сила въздушен и морски Шенген?

Нищо няма да се промени.
52%
Ще можем да пътуваме по въздух и море по-лесно.
29%
При сухопътен Шенген очаквам по-големи облекчения при транспорта и пътуванията.
19%
Общо 1074 гласа