Нетаняху: Израел ще започне сухопътна офанзива в Рафах и без подкрепата на САЩ

Израелският премиер разговаря с Антъни Блинкен

22.03.2024 | 17:28 Редактор: Вяра Димова
Нетаняху: Израел ще започне сухопътна офанзива в Рафах и без подкрепата на САЩ

"Израел планира да започне сухопътна офанзива в Рафах в Газа със или без подкрепата на близкия си съюзник САЩ", заяви министър-председателят Бенямин Нетаняху, който е казал това на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, предаде АФП.

"Казах, че не можем да победим "Хамас", без да влезем в Рафах и да елиминираме останалите батальони там. Казах му, че се надявам да го направим с подкрепата на САЩ, но ако се наложи, ще го направим сами", обяви той след срещата си с американския топ дипломат в Тел Авив.

"Наистина оценявам факта, че вече повече от 5 месеца сме единни във войната срещу "Хамас". Също така му казах, че признаваме необходимостта от евакуация на цивилното население от зоните на военните действия и от задоволяване на хуманитарните нужди и, разбира се, работим в тази насока", добави ръководителят на правителството.

Двамата мъже разговаряха в продължение на около 40 минути. В допълнение към спешната необходимост от увеличаване на хуманитарната помощ в палестинската територия се очакваше Блинкен да призове Израел да не предприема голяма сухопътна офанзива в Рафах, пише БГНЕС.

По данни на ООН в големия град в южната част на Ивицата Газа са струпани около 1,5 млн. души, като по-голямата част от тях са разселени от войната, предизвикана от безпрецедентната атака на ислямисткото движение "Хамас" на израелска територия на 7 октомври.

Снимка: БГНЕС